Slow travel: de vele voordelen van langzamer reizen
In een wereld die steeds sneller gaat is het misschien niet zo verwonderlijk dat dit ook weerspiegeld wordt in de manier waarop mensen reizen. Zo zie ik regelmatig reisschema´s voorbijkomen waar ik het op slag benauwd van zou krijgen! Ik ben er namelijk juist van overtuigd dat we allemaal gebaat zouden zijn bij wat meer vertraging in ons leven .... Niet alleen qua reizen trouwens. Daarom in deze blog een pleidooi voor ´slow(er) travel´.
Teveel willen doen in te weinig tijd
Als je aan het begin van je reiscarrière staat wil je vaak nog ´alles´ zien en doen. Het is en blijft een valkuil om teveel in te weinig tijd te willen proppen. Die hongerigheid herken ik zelf natuurlijk ook. Bij mij ontstond de grote ommekeer op reis in Japan, in 2014. Ik was op een gegeven moment zó kapot van vermoeidheid dat ik gewoon niet meer kon .... mijn héle lichaam deed zeer door alle inspanning en de vele, vele kilometers die ik gelopen had. Je weet wel: dat je teruggaat naar NL en denkt: ´OMG, ik heb echt vakantie nodig!´
Dat was dus het moment waarop we besloten dat we het voortaan anders zouden gaan doen. Rustiger aan. Met een korter wensenlijstje. En ik moet zeggen: dat hebben we ook daadwerkelijk gedáán, tot op de dag van vandaag! Met als credo: ´We komen wel een keertje terug .... (of niet).´ Voor mij werkt dat heel goed zo.
Heb je echt reishonger of is het toch eerder FOMO?
Een hoog, soms ronduit moordend reistempo hoeft niet eens zoveel met pure reishonger te maken te hebben trouwens. Of met de jachtigheid van ons moderne bestaan. Het is ook vaak een gevolg van de angst om iets te missen (FOMO). Soms ook van de (ego)trend die er tegenwoordig lijkt te zijn om maar zoveel mogelijk landen aan te kunnen tikken - waarbij datzelfde ego de score bijhoudt. Alsof reizen een prestigekwestie is!
Méér zien betekent in de praktijk alleen niet dat je ook echt meer ZIET. Je (te) snel voortbewegen heeft immers niet alleen iets vluchtigs, maar ook iets oppervlakkigs. Ik vergelijk het weleens met zo´n steen die over het water ketst: die raakt steeds even de oppervlakte aan op haar pad, maar niet meer dan dat. Daar staat tegenover dat als je langer op één plek bent, je juist een meer ´in depth experience´ creëert voor jezelf .... eentje die je hoogstwaarschijnlijk ook beter bij zal blijven! En voor die herinneringen doe je het uiteindelijk, toch?
Waar langzamer reizen toe leidt en wat het jou allemaal kan opleveren
Slow(er) travel heeft veel voordelen .... en het levert ook veel moois op! Zoals dit bijvoorbeeld:
>> Je komt echt tot rust, tot diepe ontspanning. Waardoor je automatisch ook meer zult kunnen genieten! Plus: door rustiger aan te doen maak je het makkelijker voor jouw systeem om al die bijzondere indrukken en ervaringen adequaat te verwerken. Anders gezegd: teveel te snel zorgt voor opstapeling en onrust
>> Je leert een plek pas écht goed kennen als je er meer tijd doorbrengt. Het maakt het ook makkelijker om in contact te komen met de lokale bevolking, wat een extra dimensie toevoegt aan jouw trip. En wat dacht je van al die fijne, extra mogelijkheden om de lokale sfeer op te snuiven? Hapje/drankje, anyone? :-)
>> Er is meer ruimte om ´off the beaten path´ te gaan en verrast te worden door een unieke, authentieke bestemming (die vaak ook nog eens een stuk rustiger is!). De meeste mensen doen immers (alleen) de highlights en al helemaal als ze beperkt de tijd hebben
>> Door minder te ´moeten´ of willen doen verlaag je de druk bij jezelf en voel je je aanzienlijk vrijer als je eenmaal op locatie bent. Het is ook geen probleem als er iets onverwachts gebeurt, het slecht weer blijkt te zijn of wat dan ook. Dan doe je het gewoon de dag erna alsnog. Vergeet ook niet: een druk schema heeft allerlei onderlinge afhankelijkheden. Dat geeft niet alleen sluimerende stress op de achtergrond, maar het kan ook voor een reeks problemen (lees: een domino-effect) zorgen als er iets uitvalt of misgaat
>> Door langzamer te reizen bespaar je vaak flink wat geld, omdat je je minder verplaatst en dus niet steeds bus- of vliegtickets hoeft te kopen bijvoorbeeld. Datzelfde geldt voor entreegelden voor sights. Bovendien kun je vaak een deal maken als je ergens wat langer verblijft, waardoor je ook nog eens (veel) minder betaalt voor je accommodatie!
Spreekt een lager reistempo jou wel aan? Neem deze tips dan ook nog even mee
Als jij ook weleens zou willen uitproberen hoe slow(er) travel jou bevalt, stel jezelf dan eerst eens deze vragen: Wat wil ik graag uit mijn trip halen? En wat is daarbij het allerbelangrijkste voor mij? Dat geeft duidelijkheid én het geeft ook meteen jouw prioriteiten weer. Wat zijn de echte musts, de plekken die je gewoon MOET zien? Wat wil je per se ervaren? Waar draait het voor jou uiteindelijk vooral om? Al het andere is een mooie bonus!
Net als dat het altijd een goed idee is om minder bagage mee te nemen dan je je had voorgenomen geldt ook hier: schrap een deel van wat je in eerste instantie dacht te gaan doen. Less is more. Je hoeft echt niet ál die hikes, musea, watervallen en tempels aan te doen in 1 trip. In plaats daarvan kom je dus gewoon nog een keertje terug!
En als die FOMO toch enige grip op je begint te krijgen, herinner je jezelf dan hieraan: als je naar India gaat maar uiteindelijk niet de Taj Mahal te zien zou krijgen, betekent dat dan dat jouw reis ´mislukt´ is? Nee, precies. Geniet dus vooral zoveel mogelijk van wat er wél is. Daar heb je nu i.i.g. veel meer tijd en ruimte voor!
-> Meer tips, persoonlijk advies of coaching nodig? Boek dan een reisconsult!
Gepubliceerd op: 27 juli 2023 - © Luminessenz