Direct rust in je hoofd: 5 praktische tips
In deze blog deel ik graag een 5-tal waardevolle tips waarmee je direct meer rust in je eigen hoofd kan creëren. Want daar is grote behoefte aan, merk ik .... Niet alleen in de samenleving als geheel, ook in mijn sessies met klanten is dit een thema wat vaak voorbijkomt.
De tips die ik je ga geven zijn makkelijk toepasbaar in de dagelijkse praktijk. Ze vragen weinig tijd en aandacht, maar zijn heel effectief om een druk hoofd snel te kalmeren. Bovendien merken andere mensen er niets van terwijl je ze toepast (wel zo fijn, toch?). Dus als jij ook worstelt met de vraag: ´Ik wil rust in mijn hoofd! Maar wat moet ik daarvoor doen?´, lees dan vooral verder!
Oorzaken van een druk hoofd
Er zijn allerlei mogelijke oorzaken aan te wijzen van een overactief hoofd. Overprikkeling bijvoorbeeld. Of juist onderprikkeling: als jouw hersenen te weinig uitgedaagd worden in relatie tot wat ze nodig hebben. Stress in je werk en/of privéleven. Maar ook interne druk is vaak een belangrijke oorzaak. De energie van onverwerkte gebeurtenissen en gevoelens kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er maar geen einde lijkt te komen aan die gedachtenstroom .... Net als een nogal aanwezige innerlijke criticus die steeds van zich laat horen. Heel irritant! Ook iets als ADD kan ervoor zorgen dat je zo druk in je hoofd bent. Al wil een vol hoofd met allerlei gedachten die over elkaar heen buitelen natuurlijk niet meteen zeggen dat je ´dus´ AD(H)D hebt! Maar de manier waarop we tegenwoordig leven is uiteindelijk misschien nog wel de belangrijkste oorzaak ....
Druk in je leven, druk in je hoofd
In onze moderne gemaks-economie kosten veel dingen aanzienlijk minder tijd en moeite dan vroeger het geval was. Toch zijn onze levens er niet bepaald simpeler op geworden .... en al helemaal niet rustiger! Dat vind ik altijd een interessante constatering. In plaats van dat we meer ruimte hebben gecreëerd, is het tegenovergestelde waar en is er juist steeds meer op ons bordje komen te liggen. En mede daardoor zijn we (nog) harder gaan rennen dan we al deden.
Het is heel makkelijk om verslaafd te raken aan deze drukke ´doe-modus´. Die in ons land ook nog eens heel positief wordt gewaardeerd. Hoe drukker je het hebt, hoe succesvoller je lijkt! Wat ook meteen de vraag oproept wat ´succesvol zijn´ eigenlijk betekent .... Wat mij betreft zit het échte succes hem namelijk in hele andere dingen dan een volle agenda en dito bankrekening. Maar goed, dat verder even terzijde! Waar het hier nu om gaat is dat die constante doe-modus heel significant bijdraagt aan de onrust in je hoofd.
Rustmomenten en ontspanning creëren
Je kunt natuurlijk niet verwachten dat je hoofd en lijf de rust blijven bewaken terwijl jij zelf ondertussen steeds maar doordendert. Dus ook al heb je het nog zo druk en draait alles en iedereen om jou heen op volle toeren: probeer er in ieder geval een goede gewoonte van te maken om dagelijks tijd te creëren voor rust en ontspanning. Voor wat meer ´zijn´ te midden van al dat ´doen´. Bij topdrukte is dat zelfs extra noodzakelijk! In het begin kan dit onwennig aanvoelen, omdat je hiermee tegen je conditionering ingaat. Je hoofd zal dan ook zeker gaan protesteren met allerlei varianten van ´Kan niet´ en ´Te druk´.... Maar als je tóch doorzet zul je merken dat je gaandeweg steeds meer behoefte gaat krijgen aan dit soort momenten!
Met deze tips ga je geheid meer rust in je hoofd krijgen:
1. Matig je cafeïnegebruik
Cafeïne heeft een stimulerende werking, dat weten we allemaal. Daarom drinken we het ook zo graag! En net als met suiker treedt er bij cafeïne gewenning op: je hebt op een gegeven moment niet meer in de gaten wat het eigenlijk doet in jouw lijf. Ik ben zelf ook dól op koffie. Maar ik drink er veel minder van dan vroeger. Of ik neem vaker een decaf. En ik overdrijf niet als ik zeg dat ik daar een ander mens van ben geworden: véél minder gejaagd en onrustig!
Nu ben ik natuurlijk niet de enige. Ik heb ook klanten gehad bij wie juist het naar beneden schroeven van hun cafeïnegebruik een groot effect sorteerde. Daardoor nam niet alleen de onrust en stress af, maar soms zelfs bepaalde angstklachten. Ik zou zeggen: go see for yourself!
2. Verleng je uitademing
Een druk hoofd is een teken van stress, in wat voor vorm dan ook. En wanneer je stress ervaart adem je meer in dan uit. Dat zorgt echter voor nog meer onrust, want op elke (overmatige) inademing wordt jouw autonome zenuwstelsel aangezwengeld. Daardoor blijf je steeds in de actiestand staan en je hoofd dus ook. Door bewust je uitademing te verlengen ten opzichte van je inademing, kalmeer je jouw systeem juist en kom je heel snel tot rust. Daarbij kun je bijvoorbeeld dit patroon volgen: 4 tellen in, 8 tellen uit, even wachten voor je weer inademt, 4 tellen in, 8 tellen uit, enz. Supersimpel en heel effectief!
3. Besteed aandacht aan je gronding
Gronden, oftewel aarden, helpt heel goed om uit je hoofd te komen en weer tot jezelf te komen. Je doet dit door je beide voeten stevig (terug) op de grond te zetten en even goed de connectie te voelen met de aarde en haar stabiliserende energie. Wanneer je een druk hoofd hebt is er teveel energie in dat gebied in omloop. Door te aarden/gronden kom je weer in balans, door te focussen op het onderste deel van je lichaam, het gebied rond je voeten dus. Dit is heel simpel om te doen en het kan al heel kort. Online zijn er trouwens ook allerlei geleide meditaties c.q. grondingsoefeningen te vinden.
4. Zet de ´no-problem´ techniek in
Ons brein heeft de neiging om extra gewicht te geven aan het negatieve - en dus ook om te focussen op (mogelijke) problemen. In de psychologie noemen we dit de ´negativity bias´. Maar van problemen ga jij je natuurlijk niet beter, noch rustiger voelen .... Enter mijn no-problem techniek. Die trouwens ook heel handig is als je sowieso de neiging hebt om (veel) te piekeren!
Wanneer jij merkt dat je in de probleem-modus zit, stel jezelf dan eens deze 3 vragen, in deze volgorde:
- IS er een probleem?
Is er überhaupt wel een probleem? Weet je dat heel zeker?
- Is er NU een probleem?
Veel problemen bestaan uitsluitend in ons hoofd, in een ongewenste en denkbeeldige toekomst die geschetst wordt door onze eigen gedachten. Maar die toekomst bestaat niet wérkelijk en sowieso is ie er NU niet! En als er nu, in this very moment, geen probleem is dan hoef je je nu dus ook geen zorgen te maken :-)
- Is het echt een PROBLEEM?
Door het woord ´probleem´ te gebruiken - wat een sterke negatieve lading heeft - maak je het echt en verankert het zich ook als zodanig in jouw realiteit. Dan wórdt het een probleem. Kun je het misschien ook anders zien? En het anders benoemen? Als een uitdaging bijvoorbeeld, een ´bump in the road´, een ´dingetje´ of wat dan ook ....
Kijk maar eens wat er verandert in jouw beleving, en in jouw hoofd, als je deze vragen doorloopt.
5. Geef ruimte aan je gevoel
Een hele andere insteek is deze. Als je merkt dat je gedachten maar blijven rondgaan in dezelfde kringetjes, neem dan even afstand en stel jezelf deze vraag: Wat wil ik op dit moment niet voelen? Dit brengt je meteen terug in het hier en nu, naar de essentie. We zetten ons gedachten-apparaat vaak (onbewust) in om bepaalde gevoelens niet te hoeven voelen. Zo hopen we iets ´rond´ te kunnen denken, zodat dat lastige gevoel verdwijnt. Maar de oplossing is nooit in je hoofd te vinden! Die zit hem juist in ruimte geven aan je gevoel .... en daarmee komt je hoofd ook weer tot rust.
-> Welke tip(s) zou jij weleens willen gaan toepassen? Als je graag mijn persoonlijke hulp hierbij wil, boek dan vooral even een Discovery Call of een individuele Uplift Sessie!
Oorspronkelijk gepubliceerd op: 7 februari 2020 - © Luminessenz